2014 m. lapkričio 25 d., antradienis

Griliažinis tortas

Jau senokai kilo man noras pasigaminti griliažinį tortą; į pagalbą pasitelkiau interneto platybes. Nustebau, nes radau praktiškai tik vieną receptą šiame tinklaraštyje. Man (kaip jau darosi įprasta) nelabai viskas patiko ir tiko, todėl eksperimentavau. Su šiuo tortu jau yra ką nuveikti, jo pagaminimas nėra labai paprastas ir greitas, bet rezultatas tikrai geras, kitų žodžiais puikus, vertas pastangų.



Šviesiam biskvitui:
125 g minkšto sviesto
220 g cukraus
2 kiaušiniai
240 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Tamsiam biskvitui:
65 g minkšto sviesto
110 g cukraus
1 kiaušinis
100 g miltų
40 g kakavos
½  arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Kremui:
500 g kreminės varškės
1 indelis saldinto kondensuoto pieno (385 g)
420 ml grietinėlės (36% riebumo)

Sirupui:
100 ml šalto virinto vandens
1 valg. šaukšto cukraus

Griliažui:
400 ml cukraus
180 g žemės riešutų (apskrudintų, be luobelių, susmulkintų)

Papuošimui:
120 g juodojo šokolado


Šviesus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.

Tamsus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (tikriname mediniu smeigtuku).

Kremas:
Kreminę varškę šaukštu sumaišome su kondensuotu pienu. Grietinėlę išplakame ir atsargiai įmaišome į varškės masę (kitą kartą į kremą pridėčiau 1 valg. šaukštą ištirpintos želatinos, kad kremas būtų standesnis).

Sulaistymas:
1 šaukštą cukraus užpilame virintu vandeniu, išmaišome, kad cukrus ištirptų ir atvėsiname.

Griliažas:
Jį reikėtų pasidaryti anksčiausiai, bent jau dieną prieš torto gamybą. Kaip pasidaryti skaityti čia.
Sukietėjusį ir atvėsintą griliažą susmulkiname arba blenderiu arba kočėlu.

Surinkimas:
Pirmąjį šviesų biskvito lakštą dedame ant torto lėkštės. Palaistome sirupu. Dedame ¼ kremo, paviršių išlyginame. Apibarstome griliažu. Ant viršaus dedame sekantį tamsų biskvitą, suvilginame jį ir vėl dedame ¼ kremo, apibarstome griliažu. Ir ant viršaus dedame paskutinį, šviesų biskvito lakštą, ¼ kremo ant viršaus ¼ - ant torto šonų. Galiausiai visą torto paviršių gausiai apibarstome griliažu. Palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų.

Papuošimas:
Visą tortą apibarstome griliažu. Šokoladinio kaspino pasidarymo geriausi paaiškinimai vaizdinėje medžiagoje.



Skanaus!

2 komentarai:

  1. Sveika. Kokio skesmens formoje kepamas biskvitas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Iš karto atsiprašysiu, kažkaip komentarai pasimetė. Jau matyt ne aktualu, bet gal kitiems prireiks, naudojau kepimo formą 26 cm skersmens.

      Panaikinti